Welk dieet werkt nou echt

Feb 3, 2023

Koken zonder pakjes

Koken zonder pakjes en zakjes is een uitdaging, maar zodra je door hebt dat het zelf maken van gerechten helemaal niet zo moeilijk is dan ben je zo om.  Zo natuurlijk en simpel mogelijk eten. Een dieet waarbij je alleen pure ingrediënten eet. Dat wil zeggen voornamelijk plantaardige producten: veel groenten, fruit en noten.

Je kunt ook een deel van plantaardig eten meenemen in jouw manier van leven. Niet iedereen heeft een ruim budget, daarom verzamelden wij tips om puur te eten zonder dat je portemonnee er erg onder moet lijden.

 

Natuurlijk eten zonder E-nummers

Jouw manier van eten begint natuurlijk met welke producten je in je supermarktmandje legt. Vermijd zoveel mogelijk kant-en-klare producten en laat pakjes en zakjes met E-nummers staan. Ook groenten en fruit kun je het beste in zijn geheel kopen en die dus niet al voorgesneden zijn. Hier zijn vaak middelen aan toegevoegd die de houdbaarheid verlengen. Onnodig en ook nog eens een stuk duurder.

Verse groenten en fruit zijn veel goedkoper en je kunt ze voor meerdere gerechten gebruiken. Een courgette bijvoorbeeld kun je vullen met geitenkaas en de andere helft kun je gebruiken in een pasta of door een salade. Goedkoper voor je portemonnee en gezonder voor jou.

 

Weten wat je eet

Let vanaf nu goed op de ingrediënten van de producten die je in je mandje gooit – kijk goed op de verpakking naar alle ingrediënten.

Een blik gepelde tomaten kun je prima gebruiken – dat is makkelijk, snel en daar wordt (over het algemeen) niets aan toegevoegd. Net als groenten in blik, pot of uit de diepvries; vaak is dit goedkoper dan verse groenten (vooral als de groenten niet verkrijgbaar zijn in het huidige seizoen) en net zo gezond.

Toch zijn er ook producten die in eerste instantie onschuldig lijken, maar die helemaal niet natuurlijk zijn. Wat dacht je van brood? Het meeste brood uit de supermarkt bevat veel zout, middelen om het brood langer houdbaar te maken en smaak- en kleurstoffen. Je kunt in zo’n geval beter brood bij een (biologische) bakker kopen of zelf brood maken. Zelf brood maken is veel minder moeilijk dan je in eerste instantie denkt, plus een stuk goedkoper.

 

Eten zelf maken

Een kaassaus, pasta bolognese, cupcakes, crackers; noem het maar op, alles is zelf te maken. Zodra je weet hoe het moet, zul je merken hoe makkelijk en goedkoop dit is. Ga maar na: een pak bloem is veel goedkoper dan een dure mix voor cake. Ook zo’n trek gekregen in appeltaart? Probeer dit recept.

Melk, bloem, tomaten, eieren en verschillende soorten kruiden zijn vaak de basis voor een gerecht. Als je deze ingrediënten in huis hebt, heb je het halve werk van een eigengemaakt gerecht al gedaan. Eet je graag nog wat vlees? Koop dan gehakt. Dit kun je verwerken in veel verschillende gerechten. Koop een basis kookboek waar alles stap voor stap wordt uitgelegd en waar gebruik gemaakt wordt van pure producten.

 

Moet natuurlijk eten altijd biologisch zijn?

De misvatting bestaat dat natuurlijk eten altijd biologisch moet zijn. De prijs van biologische producten ligt vaak een stukje hoger dan niet-biologische producten en is niet voor iedereen haalbaar. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor massa productievlees, maar ook zonder vlees bereid je de meeste heerlijke maaltijden.

Kikkererwten, (geiten-)kaas, paddenstoelen en noten zijn goede vleesvervangers. Heb je een klein budget, dan kun je deels biologische boodschappen in huis halen. Bij supermarktketens zijn biologische artikelen vaak goedkoper dan in een natuurwinkel. Of ga naar de plaatselijk boer of de markt. Deze bieden hun producten vaak voor minder geld aan en je koopt artikelen of je eigen streek. Goed voor jou én het milieu.